Παστή τσιπούρα

ΥΛΙΚΑ

• 150-200 γρ. τσιπούρα φιλέτο

100-140 γρ. αλάτι ημίχονδρο

• 30 γρ. μαραθόριζα

• 4 τοματίνια κομμένα

• 1 σκελίδα σκόρδο

Άνηθος

• 1 κ.σ. ξίδι

Χυμός από 1 μοσχολέμονο

• Αλάτι

• Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε το φιλέτο ψαριού, το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το ημίχονδρο αλάτι ώσπου να το καλύψει παντού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ημέρα. Κατόπιν ξεπλένουμε το φιλέτο τσιπούρας από το αλάτι και κόβουμε την τσιπούρα μας λωρίδες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και μέσα εκεί ρίχνουμε την ψιλοκομμένη μαραθόριζα, τα κομμένα τοματίνια, το σκόρδο, το μοσχολέμονο και λίγο ξίδι.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και στη συνέχεια σερβίρουμε σε ένα πιάτο ραντίζοντας με ωμό ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη.

Λίγα λόγια...

Τα εκλεκτά ψάρια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη γαστρονομική και εμπορική αξία όταν παστώνονται, όταν δηλαδή τοποθετούνται σε ένα παχύ στρώμα αλατιού για σύντομο χρονικό διάστημα με σκοπό τη συντήρησή τους. Πόσο μάλλον όταν το αλάτι προέρχεται από τις περίφημες αλυκές της ίδιας της λιμνοθάλασσας! Τα κυριότερα παστά ή αλίπαστα ψάρια του ξεχωριστού αυτού τόπου είναι οι μικρές τσιπούρες (λίγδες), μερικά είδη κεφαλοειδών και οι σπάροι.

Δες περισσότερες συνταγές