Τραχανάς

ΥΛΙΚΑ

• 200 γρ. τραχανάς γλυκός       

• 300 γρ. φέτα σε κομματάκια   

• 60-80 γρ. βούτυρο αγελάδος       

350 γρ. γάλα                            

• 1000 γρ. νερό                     

• Αλάτι

• Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη φέτα στο γάλα και την αφήνουμε για 5-6 ώρες. Σουρώνουμε τη φέτα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τον τραχανά και όταν βράσει ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι. 

Βράζουμε τον τραχανά για 10-15΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και τη φέτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό ή χλιαρό.

Αν τον σερβίρουμε χλιαρό μπορεί να χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό.

Λίγα λόγια...

Ο τραγός ή τραγανός των αρχαίων κειμένων είναι ο σημερινός τραχανάς, ένα παραδοσιακό σπιτικό ζυμαρικό που φτιάχνεται με τα πιο απλά υλικά: αλεύρι, αυγά και γάλα. Θρεπτικός, θερμαντικός και τονωτικός, μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Ελλάδα, ιδίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνηθιζόταν άλλωστε να τρώγεται ακόμα και ως πρωινό, αφού κρατούσε όλη την οικογένεια χορτάτη για πολλές ώρες. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.

Δες περισσότερες συνταγές