Πατρινό γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ

• 450 γρ. φύλλο κρούστας

Υλικά για τη σιμιγδαλόκρεμα

Α΄ μείγμα       

• 1400 γρ. γάλα φρέσκο               

• 250 γρ. κρέμα γάλακτος           

• 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική     

 

Β΄ μείγμα

• 6 αυγά ολόκληρα               

• 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική    

 

Γ΄ μείγμα

• 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό                 

Δ΄ μείγμα

Ξύσμα από 2 λεμόνια                

• 1 τμχ. βανίλια                               

Υλικά για το σιρόπι: τα βράζουμε όλα μαζί.

• 700 γρ. ζάχαρη  

• 100 γρ. γλυκόζη 

• Λίγο ροδόνερο

300 γρ. νερό       

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση για τη σιμιγδαλόκρεμα
Ζεσταίνουμε το Α΄ μείγμα σε μια κατσαρόλα και χτυπάμε το Β΄ μείγμα μέχρι να αφρατέψει.

Ρίχνουμε το Δ΄ μείγμα στο Γ΄ μείγμα, κατόπιν ρίχνουμε το Δ΄-Γ΄ στο Β΄ μείγμα και ομογενοποιούμε τα μείγματα. Ρίχνουμε το Α΄ μείγμα στο Β΄-Γ΄-Δ΄ και ανακατεύουμε, μετά το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, το βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σύνθεση
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε περιμετρικά 4 φύλλα βουτυρωμένα και να προεξέχουν από το ταψί. Στρώνουμε άλλα 4 φύλλα βουτυρωμένα στον πάτο του ταψιού και ρίχνουμε τη σιμιγδαλόκρεμα. Κατόπιν διπλώνουμε την κρέμα με τα φύλλα που προεξέχουν και στρώνουμε άλλα 4 φύλλα βουτυρωμένα.

Χαράζουμε το φύλλο σε μερίδες με προσοχή και ψήνουμε στους 180°C για 50΄ περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.

Σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι το ζεστό γαλακτομπούρεκο.

Your Image

Λίγα λόγια...

Σύμφωνα με το έθιμο που κρατάει πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες, το γλυκό που προσφέρεται την Τσικνοπέμπτη και την Κυριακή της Αποκριάς στην Πάτρα είναι το γαλακτομπούρεκο. Διεξάγονται μάλιστα μέχρι και διαγωνισμοί για την ανάδειξη του καλύτερου γαλακτομπούρεκου. Πατρινό καρναβάλι χωρίς αυτό δεν γίνεται!

Δες περισσότερες συνταγές