Παστέλι

ΥΛΙΚΑ

Α΄ μείγμα

300 γρ. μέλι                             

220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική  

30 γρ. γλυκόζη ή λίγος χυμός λεμόνι

Β΄ μείγμα

400 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

Γ΄ μείγμα

50 γρ. σταφίδα μαύρη          

40 γρ. σύκα ψιλοκομμένα   

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το Α΄ μείγμα.Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε το Α΄ μείγμα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το Γ΄ μείγμα.

Αδειάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί, του δίνουμε σχήμα και το αφήνουμε να παγώσει.

Λίγα λόγια...

Με το αγνό ηλειακό μέλι και με καβουρδισμένο σουσάμι φτιάχνεται το περίφημο αυτό γλύκισμα με την τραγανή υφή και τη θεσπέσια γεύση. Η παρασκευή παστελιού στην Ηλεία έχει μακρά παράδοση και τα μυστικά της κληρονομούνται από γενιά σε γενιά. Αναφορές στο έδεσμα αυτό υπάρχουν ήδη στην Ιλιάδα του Ομήρου, με την ονομασία «ίντριον»: ένα τονωτικό και δυναμωτικό γλυκό, απαραίτητο ως γεύμα πριν από κάθε μάχη.

Δες περισσότερες συνταγές