Μπακαλιάρος σκορδαλιά

ΥΛΙΚΑ

Βακαλάος ξαρμυρισμένος (300 γρ. η κάθε μερίδα)

• 2 κιλά πατάτες βρασμένες με τη φλούδα

½ σκόρδο πολτοποιημένο

• 200 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. ζωμός από τον μπακαλιάρο (βράζουμε τις ουρές χωρίς να τις ξαρμυρίσουμε)

Χυμός από 2 λεμόνια

• Λίγο ξίδι

      

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παραδοσιακά τη σκορδαλιά τη φτιάχνουμε σε γουδί. Αν δεν έχουμε, πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ το σκόρδο και μετά ρίχνουμε τις πατάτες όπως είναι ζεστές και ρίχνουμε σιγά σιγά ελαιόλαδο, λεμόνι, ξίδι και λίγο πιπέρι και στο τέλος τον ζωμό ψαριού. Πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε και αναμειγνύουμε αλεύρι χωριάτικο μισό μισό με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βάζουμε τον βακαλάο και τον πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσει το αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 2,5΄ την κάθε μεριά περίπου.

Σερβίρουμε τον βακαλάο με τη σκορδαλιά και λεμόνι ξεχωριστά.

Your Image

Λίγα λόγια...

Το φαγητό αυτό ήρθε πιθανότατα στην Πάτρα μαζί με τους Επτανήσιους, πριν ή και μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς (1828). Έχει κατά παράδοση την τιμητική του σε σημαντικές εορτές: την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, την Κυριακή των Βαΐων, αλλά και την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης, ο Άγιος Ανδρέας. Οι πατρινοί συμμετέχουν πάνδημα σε αυτό το έθιμο, και, χωρίς υπερβολή, η έντονη μυρωδιά του σκόρδου αναδύεται από κάθε γωνιά της πόλης!

Ιστορικά, μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου εισάγονταν στην Ελλάδα από τους Άγγλους, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες. Και επειδή η Πάτρα αποτελούσε στο παρελθόν μεγάλο κέντρο εξαγωγής σταφίδας, ίσως έτσι να εξηγείται το γιατί ο βακαλάος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Δες περισσότερες συνταγές