Κοτόπουλο με τουτουμάκια

ΥΛΙΚΑ

    • • Κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα
    • • 400 γρ. τουτουμάκια
    • • Ξηρή μυζήθρα τριμμένη ψιλοκομμένο
    • • 5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
    • • 80 γρ. ελαιόλαδο
    • • Αλάτι ή γάρος
    • • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την τριμμένη ντομάτα.

Ψήνουμε στους 200°C για 40-50΄ περίπου. Κατόπιν ρίχνουμε τα τουτουμάκια και ανακατεύουμε αρκετές φορές μέσα στον φούρνο για να μην κολλήσουν, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20΄ ακόμη.

5 λεπτά πριν γίνει το φαγητό μας, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένη ξηρή μυζήθρα.

Όταν γίνει το φαγητό μας, το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέσα στον φούρνο για 10΄, αφού τον έχουμε κλείσει.

Your Image

Λίγα λόγια...

Φαγητό χωριάτικο, που μαγειρευόταν έτσι για να «φτουράει», να μην τελειώνει γρήγορα δηλαδή, επειδή το κρέας δεν υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες. Τουτουμάκια λέγονται στην Πελοπόννησο οι μικρές σπιτικές χυλοπίτες, που παρασκευάζονται με αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Οι νοικοκυρές ακόμα και μέχρι σήμερα τις φτιάχνουν το καλοκαίρι και τις απλώνουν πάνω σε καθαρά σεντόνια για να στεγνώσουν, γιατί ο ζεστός καιρός βοηθά στο γρήγορο και καλό στέγνωμά τους. Στη συνέχεια τις αποθηκεύουν, αφού αποτελούν ιδανικό  χειμωνιάτικο φαγητό.

Δες περισσότερες συνταγές