Κόκορας μακαρονάδα

ΥΛΙΚΑ

    • • 1 κόκορας σε κομμάτια

      • 800 γρ. μακαρόνια χοντρά

      • 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες σε πουρέ (μπλενταρισμένες)

      • 5 τμχ. μπαχάρι σπυρί ολόκληρο

      • 4 σκελίδες σκόρδο

      • 4 φύλλα δάφνης

      • 2 κρεμμύδια

      • 2 τμχ. κανέλα ξύλο

      • Λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

      • Λίγη ζάχαρη

      • 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

      • Αλάτι

      • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε από όλες τις μεριές τα κομμάτια από τον κόκορα. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα σε ένα μπολ, και μέσα στο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την κανέλα και το μπαχάρι και τα σοτάρουμε. Ξαναρίχνουμε τα σοταρισμένα κομμάτια του κόκορα, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κόκορας, ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσει 1 ώρα περίπου.

Στη συνέχεια παίρνουμε 2 ποτήρια του νερού ζωμό από τον κόκορα, τον ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα μακαρόνια. Όσο βράζουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε τον πουρέ φρέσκιας ντομάτας και συνεχίζουμε το βράσιμο του κόκορα για άλλη 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.Όταν δέσει η σάλτσα μας και μαλακώσει ο κόκορας, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τα χοντρά μακαρόνια και από πάνω τον κόκορα με τη σάλτσα. Προαιρετικά ρίχνουμε τριμμένο κεφαλοτύρι ή τριμμένη ξηρή μυζήθρα.

Λίγα λόγια...

Σύμφωνα με το έθιμο, ο κόκορας μακαρονάδα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι των Ηλείων. Κάθε αγροτόσπιτο άλλωστε είχε τις δικές του κότες και έφτιαχνε με περίτεχνο τρόπο τα μακαρόνια του. Ο κόκορας εξάλλου δεν ήταν ένα απλό ζώο, που προοριζόταν μόνο για εκτροφή και σφάξιμο. Ήταν παραδοσιακά συνυφασμένος με ορισμένες σημαντικές προλήψεις: όταν λαλούσε παράκαιρα έλεγαν ότι θα χαλάσει ο καιρός, ενώ όταν χτιζόταν ένα σπίτι έσφαζαν στα θεμέλιά του έναν κόκορα για να είναι στέρεο.

Δες περισσότερες συνταγές