Κοκκινιστή σούπα με φιδέ(χοντρομπίγουλη)

ΥΛΙΚΑ

•  240 γρ. φιδές χοντρός

• 1 κιλό ντομάτες ώριμες, πουρές (στο multi)

• Ρίγανη

• 1 λίτρο ζωμός κότας

• 100 γρ. ελαιόλαδο

• Αλάτι

• Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τις ντομάτες με τον ζωμό. Σπάμε ελαφρώς τον φιδέ και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για 15΄ περίπου.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ρίγανη. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε κομματάκια φέτας και ψημένο στη σχάρα χωριάτικο ψωμί.

Λίγα λόγια...

Στην Ηλεία και την Αχαΐα, μπίγουλη ή μενεδούλι λένε τον φιδέ. Χοντρομενούδελο ή χοντρομπίγουλη είναι ο χονδρός φιδές, ο οποίος συσκευάζεται σε «φωλιές». Με αυτόν φτιάχνουν οι ντόπιοι μια απίθανη κοκκινιστή σούπα, η οποία συνηθίζεται στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αλλά και στις νηστείες. Ένα φαγητό που έχει συντροφέψει τα καλοκαίρια πολλών παιδιών στο χωριό, παρέα με τον παππού και τη γιαγιά.

Το πιθανότερο είναι ότι το πιάτο πέρασε από τα Επτάνησα στη Δυτική Πελοπόννησο με την εσωτερική μετανάστευση, ενώ η ονομασία του, «μπίγουλη», μάλλον προέρχεται από ένα ιταλικό ζυμαρικό που λέγεται “bigoli”. Το φαγητό άλλωστε σύνορα δεν γνωρίζει!

Δες περισσότερες συνταγές