Γίδα κοκκινιστή

ΥΛΙΚΑ

    • • 2 κιλά γίδα σε κομμάτια
    • • 250 γρ. τουτουμάκια
    • • 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες, σε πουρέ (μπλενταρισμένες)
    • 5 τμχ. μπαχάρι σπυρί ολόκληρο
    • 4 σκελίδες σκόρδο
    • • 4 φύλλα δάφνης
    • • 2 κρεμμύδια

      • 2 τμχ. κανέλα ξύλο

      • Λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

      • 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

      • Αλάτι

      • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε τη γίδα. Την αφήνουμε 15΄ να βράσει, κατόπιν χύνουμε το νερό και την ξεπλένουμε.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε από όλες τις μεριές τα κομμάτια από τη γίδα, την οποία στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα ξύλα κανέλας και το μπαχάρι και τα σοτάρουμε. Στη συνέχεια ξαναρίχνουμε τα σοταρισμένα κομμάτια της γίδας, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάσει τη γίδα και τα φύλλα δάφνης, και αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες περίπου. Παίρνουμε 2 ποτήρια του νερού ζωμό από τη γίδα, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με 1 ποτήρι νερό και βράζουμε τα τουτουμάκια. Όσο διαρκεί αυτό, ρίχνουμε τον πουρέ φρέσκιας ντομάτας και συνεχίζουμε το βράσιμο της γίδας για άλλη 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Όταν δέσει η σάλτσα μας και μαλακώσει η γίδα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και σβήνουμε τη φωτιά.Σερβίρουμε τη γίδα με τουτουμάκια και τυρί τριμμένο.

Λίγα λόγια...

Το κρέας καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου. Για παράδειγμα, οχτώ ημέρες πριν από τον γάμο ενός ζευγαριού, δύο ανύπαντρα κορίτσια έδιναν την πρόσκληση του γάμου στις οικογένειες του χωριού, και από εκείνη τη στιγμή η κάθε οικογένεια έπρεπε να ετοιμάσει το «αζίκι», την προσφορά της για το τραπέζι του γάμου, που αποτελούνταν από κρέας (γίδα βραστή ή προβατίνα, αρνί γάλακτος), ψωμί και κρασί.

Δες περισσότερες συνταγές