Γαύρος ξιδάτος

ΥΛΙΚΑ

• 500 γρ. γαύρος φιλέτο

• 300-400 γρ. ξίδι

• 100 γρ. αλάτι ημίχονδρο

• 4 σκελίδες σκόρδο

• Κόλιανδρος

• Μαραθόσπορος

• Κάπαρη

• Ελαιόλαδο

• Ηλιέλαιο

• Χυμός από 1 λεμόνι

• Πιπέρι

• Φέτες ψωμιού ψητές στη σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε το φιλέτο γαύρο και το παστώνουμε με το αλάτι. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε για 1 ώρα. Κατόπιν ρίχνουμε ξίδι μέχρι να καλυφθεί όλος ο γαύρος και αφήνουμε για 12 ώρες περίπου.

Στη συνέχεια τινάζουμε τον γαύρο από το περιττό αλάτι και ξίδι. Κάνουμε στρώσεις ένα μπολ με τον γαύρο και ρίχνουμε σκόρδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κόλιανδρο, μαραθόσπορο και καλύπτουμε όλο τον γαύρο με ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μισό μισό. Σερβίρουμε επάνω σε φέτες ψητού ψωμιού και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι, ελαιόλαδο και κάπαρη.

Λίγα λόγια...

Ο κάτοικοι της Ηλείας έχουν στενή σχέση με την ανάπτυξη της αλιείας χάρη στα δύο μεγάλα λιμάνια, την Κυλλήνη και το Κατάκολο, τα ποτάμια Αλφειός, Πηνειός και Νέδα με την πλούσια ιχθυοπανίδα, και τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, γνωστή για την πλούσια ιχθυοπαραγωγή της και την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων της. Γι’ αυτό και τα ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ηλειακής κουζίνας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο γαύρος ξιδάτος (ή μαρινάτος), που αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για ούζο και κρασί.

Δες περισσότερες συνταγές