Γαλατόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Α’ μείγμα

• 1800 γρ. γάλα                           

• 300 γρ. κρέμα γάλακτος         

• 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική  

• 100 γρ. χυμός πορτοκάλι   

Β΄ μείγμα

• 7 αυγά ολόκληρα                         

• 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική             

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό                       

• 50 γρ. αλεύρι ΓΟΧ   

• 5 γρ. κανέλα τριμμένη                     

• 2 τμχ. βανίλια                    

Ξύσμα από 2 λεμόνια                 

Γ΄ μείγμα

• 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό                   

• 2 πρέζες αλάτι ψιλό                                 

2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος     

Υλικά επάλειψης. Τα ομογενοποιούμε όλα μαζί.

• 1 αυγό  

• 2 κ.γ. μέλι  

4 κ.γ. νερό  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το Α΄ μείγμα σε μια κατσαρόλα. Ομογενοποιούμε το Β΄ μείγμα.

Ρίχνουμε το Α΄ μείγμα στο Β΄ μείγμα και ανακατεύουμε, μετά το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, το βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες και αποσύρουμε από τη φωτιά, και έπειτα ρίχνουμε το Γ΄ μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο.

Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το έτοιμο μείγμα στο ταψί και περιχύνουμε με το μείγμα επάλειψης.

Ψήνουμε στους 175-180°C για 40-45΄.

Your Image

Λίγα λόγια...

Κατά την παράδοση, το γλυκό αυτό φτιάχνεται κυρίως την άνοιξη στα χωριά της Αχαΐας, όταν υπάρχει μεγάλη επάρκεια γάλακτος, αφού τα ζώα έχουν μόλις γεννήσει. Συνηθίζεται και τις Απόκριες, μαζί με άλλες πίτες, αλμυρές και γλυκές. Η γαλατόπιτα ήταν και είναι ιδιαίτερα προσφιλής στην περιοχή της Αιγιαλείας.

Δες περισσότερες συνταγές