Μπαρμπούνια σαβόρο

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό μπαρμπούνια

• 5 ντομάτες γινωμένες

• 4 σκελίδες σκόρδο

• 2 κρεμμύδια

• 2 κλωναράκια δενδρολίβανο

• 2 φύλλα δάφνης

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 20 γρ. ξίδι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

• Αλάτι

• Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες περίπου στο ψυγείο. Κατόπιν, τα τινάζουμε από το αλάτι, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σκόρδα, προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τα αφήνουμε για να βράσουν για 15΄ περίπου.

Στο τέλος ρίχνουμε το ξίδι, τη δάφνη και το δενδρολίβανο. Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε ένα πυρέξ τα ψάρια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Υπάρχει και η εναλλακτική εκδοχή να αφήσουμε τα ψάρια σε μέτριο πυρίμαχο σκεύος για 2-3 ώρες για να μαριναριστούν από τη σάλτσα και να ποτίσουν.

Your Image

Λίγα λόγια...

Το σαβόρο είναι μαρινάδα για ψάρια που έχει ως βάση της το λάδι, το ξίδι, τη δάφνη, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Τα ψάρια συντηρούνταν για πολλές μέρες σ’ αυτό, εξού και το προτιμούσαν πολλές οικογένειες για λόγους οικονομίας, όπως και οι ναυτικοί στα ταξίδια τους. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι διαδόθηκε από τους Ενετούς στα Επτάνησα, κι από εκεί πέρασε σε όλη την ενετοκρατούμενη Ελλάδα. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη “sapor”, που σημαίνει γεύση. Τα μπαρμπούνια σαβόρο, ειδικότερα, είναι ένα πιάτο που μαγειρεύεται και προσφέρεται στην περιοχή της Αχαΐας για δύο περίπου αιώνες, κυρίως του Ευαγγελισμού, των Βαΐων και σε νηστείες κρέατος.

Δες περισσότερες συνταγές