Συνταγές Αχαΐας

Κοτόπουλο

με τουτουμάκια


Περισσότερα

Καγιανάς


Περισσότερα

Αρνί με μέλι

και γάρο στη λαδόκολλα


Περισσότερα

Μπουργέτο του Νιόνιου


Περισσότερα

Μπαρμπούνια σαβόρο


Περισσότερα

Τραχανάς


Περισσότερα

Γαλατόπιτα


Περισσότερα

Πατρινό γαλακτομπούρεκο


Περισσότερα

Χορτόπιτα


Περισσότερα

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Περισσότερα

Γάρος

Ο γάρος είναι μια εκλεκτή αρχαία σάλτσα ψαριού. Η χρήση του γάρου ήταν τόσο εκτεταμένη, επειδή δεν χρησιμοποιούσαν αλάτι παρά μόνο γάρο για να νοστιμέψουν το φαγητό. Η παραγωγή του στην αρχαία Ελλάδα ήταν
βιομηχανική. Τα κέντρα παραγωγής του ήταν η Κόρινθος και η ∆ήλος.

Η εκλεκτή αυτή σάλτσα είχε μια αρνητική ιδιότητα, να λερώνει και να μην ξεπλένεται, για τον λόγο αυτό λέμε
ότι τα ρούχα «γάριασαν», δηλαδή δεν καθαρίζουν πια.

Η διαδρομή του γάρου στην αρχαία Ελλάδα δεν σταμάτησε στην αρχαία Ρώμη, συνέχισε την πορεία του και
έφτασε στο Βυζάντιο. Ο γάρος συνέχισε να χρησιμοποιείται και μετά την πτώση του Βυζαντίου. Η ευρεία του
χρήση φαίνεται να σταματά τον 16ο αιώνα με την εισαγωγή της ντομάτας στην Ευρώπη.

Πρόκειται για παρασκεύασμα με βάση τα εντόσθια των ψαριών ή και ολόκληρα μικρά ψάρια (π.χ. αθερίνα),
ή και μεγάλα (π.χ. σκουμπρί).

Αφού τα τοποθετούμε σε σκεύος με άφθονο αλάτι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στον ήλιο για 2 ή 3 μήνες
ανακατεύοντάς τα συχνά. Το παχύρρευστο υγρό που θα μείνει από το σούρωμα είναι ο γάρος.
Ο καλύτερος γάρος παρασκευάζεται από συκώτι σκουμπριού και η διατήρησή του γίνεται αποκλειστικά σε
εκλεκτό ελαιόλαδο. Ο γάρος που χρησιμοποιήθηκε σήμερα στο μενού μας έχει παρασκευαστεί από εντόσθια
ψαριών που έχουν υποστεί ζύμωση σε διάλυμα νερού με αλάτι (άλμη) και θερμική επεξεργασία (βράσιμο).